Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

6 przepisów na wielkanocne wypieki

red
123RF
Keks jajcarski czy babka na piwie? Podczas świąt możemy sobie pozwolić na nieco więcej. Polecamy przepisy na wyborne wielkanocne ciasta.

Mazurek bakaliowy

Ciasto: 100 g cukru, 250 g mąki, 250 g masła, 5 jaj, 100 g fig, 200 g orzechów, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 100 g płatków migdałowych

Polewa: 1 łyżka margaryny, 250 g cukru, 40 g wody, 25 g kakao

Przygotowanie: Masło utrzeć, dodając do niego jajka i cukier. Do miski z bakaliami wsypać mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem. Dodać do masła wymieszaną z bakaliami mąkę - starannie wymieszać. Przełożyć na prostokątną formę. Piec ok. 25-30 min w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu polać polewą i udekorować bakaliami.

Babka parzona wielkanocna

Składniki: 450 g mąki, 200 g mleka pasteryzowanego, 4 białka, 8 żółtek, 150 g masła, 150 g cukru, skórka pomarańczowa, 100 g rodzynek, olejek cytrynowy, szczypta soli

Przygotowanie: Ubić pianę. Mleko zagotować. Wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier, drożdże, olejek, sól i zarobić ciasto. Dodać pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wszystko lekko wymieszać. Ciasto włożyć do formy i poczekać, aż wyrośnie. Piec na złoty kolor ok. 30-35 min w temperaturze 170-180 st. C.

Zabajone

Składniki: 250 ml białego wina, 1 jajko, 3 żółtka, 75 g cukru

Przygotowanie: Podgrzać wino. Jajko i żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Połowę wina ciepłego wlać do kogla-mogla i energicznie ubijać. Potem połączyć z resztą wina i dalej ubijać na ciepło, ale tak, aby się nie zagotowało. Zabajone ma być puszyste i należy je podawać na ciepło.

Babka na piwie

Składniki: 3 szklanki mąki, 1 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka jasnego piwa

Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem na puch, wciąż ucierając, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, powoli wlewać olej. Na koniec dodać piwo, delikatnie wymieszać i wlać ciasto do formy z kominkiem. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. DB

Jabłecznik królewski

Ciasto: 5 jaj, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 5 łyżek mąki, 5 płaskich łyżek mączki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa i krem: 2 l musu jabłkowego, 2 galaretki pomarańczowe, 1 waniliowy krem do tortu Gelwe, 0,5 l śmietanki kremowej, 2 fiksy do śmietanki, 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie: Białka ubić, dodać - wciąż ubijając cukier i cukier waniliowy - żółtka. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mączkę, wymieszać. Piec w 180 st. C ok. 40 minut. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić i dodać do musu. Biszkopt przeciąć, przełożyć połową musu, przykryć drugim płatem, na to krem do tortu (wg przepisu). DB

Keks jajcarski

Wielkanocny keks musi być specjalny.

Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka stopionego masła, białka z 10 jajek, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 200 g bakalii

Przygotowanie: Ubijamy pianę, powoli dosypując cukier. Wlewamy (również powoli) przestudzone masło. Zaczynamy bardzo powoli miksować, dolewając mleko, a potem (też nie gwałtownie) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Bakalie posypujemy mąką ze wszystkich stron na sicie. Dodajemy do wyrobionego ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach C. KH

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto