Ciasto cytrynowe z Baranowic na Wielkanoc. PRZEPIS

Przypominamy przepis na ciasto cytrynowe pani Wacławy Waleczek z Baranowic. Idealne na wielkanocny stół. Przepis pochodzi z zeszłego roku.

1/1
Wielkanoc u pani Wacławy Waleczek, gospodyni z żorskiej dzielnicy Baranowice, pachnie ciastem drożdżowym, z którego robi się baranki i zajączki, a także... bajecznym ciastem cytrynowym. Kto choć raz spróbuje tej lekko kwaśnej babki, od razu się w niej zakocha.

Przepis na ciasto cytrynowe pani Wacława poznała dzięki teściowej Marii. W czym tkwi sekret niebiańskiego smaku jej ciasta?

- Na pewno w sposobie wykonania. Używam "kuchennego sprzętu" od swojej teściowej. Mam drewnianą pałkę, miskę po "babci Marii" i wygrzebywaczkę - plastikową szpatułkę, którą ostatnie porcje ciasta wlewam do foremki. Teściowa dostała ją od znanego piekarza w mieście - wspomina Wacława Waleczek z Żor, ucierając pojedynczo jajka w białej misce.

Gospodyni z uśmiechem wyrabia ciasto. Pewnie to kolejny sekret sukcesu. - Babka najbardziej smakuje wnukowi Filipowi, ale cała rodzina się nią zajada, bo jest dietetyczna - dodaje pani Wacława, przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Po chwili możemy już wlewać masę do foremki. - Babciu, nie mogę się doczekać, aż ciasto będzie gotowe - mówi 12-letni Filip, który przyszedł do nas do kuchni. - Babcia piecze najlepsze na świecie ciasta - dodaje chłopak.

Trudno się z tym nie zgodzić, bo często nasza gospodyni dostaje zamówienia na różne smakołyki. Słynie też z przygotowania domków z ciasta, ciasteczek w kształcie żabek i jadalnych bombek na Boże Narodzenie.

- Ciasto cytrynowe może leżeć w piwnicy przez tydzień, nie zniszczy się i nadal będzie smaczne.
∨ Czytaj dalej

Ale tak nie ma w naszej rodzinie, bo zaraz "znika" - dodaje.











Składniki:
250 g margaryny, 30 dag cukru, 1/2 kg mąki tortowej, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 6 jajek, sok z 2 cytryn i starta skórka z 1 cytryny, lukier do dekoracji.

Przygotowanie:
Bierzemy babciną miskę. Wkładamy do niej kostkę margaryny i 30 dag cukru. Ucieramy drewnianą pałką na gładką masę. Bierzemy 6 jajek, ucieramy z masą po kolei pojedynczo wszystkie jajka. Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy do masy. Wyciskamy sok z dwóch cytryn i przelewamy do miski. Mieszamy. Do 1/2 kg mąki dodajemy pół opakowania proszku do pieczenia i całość przesiewamy do masy. Wszystko mieszamy. Karbowaną lub prostokątną foremkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Do foremki wlewamy ciasto. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i w temperaturze 175 stopni pieczemy przez ok. 45 minut. Ciepłe ciasto polewamy lukrem.

POZNAJ KANDYDATURY DO TYTUŁU NAJLEPSZEGO CIASTA WIELKANOCNEGO I WEŹ UDZIAŁ W GŁOSOWANIU
TUTAJ SPRAWDZISZ WYNIKI GŁOSOWANIA

Komentarze (0)

avatar

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

Wybierz kategorię