Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Miodowa babka

[email protected]
Składniki: - 3 szklanki mąki - 30 dag miodu - 1 szklanki cukru - 5 łyżek masła - 6 łyżek mleka - 3 jaja - cynamon, goździki, gałka muszkatołowa - 2 łyżki rumu - proszek do pieczenia (mały) - 10 ...

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 30 dag miodu
- 1 szklanki cukru
- 5 łyżek masła
- 6 łyżek mleka
- 3 jaja
- cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki rumu
- proszek do pieczenia (mały)
- 10 suszonych moreli i śliwek
- 10 dag posiekanych orzechów

Przygotowanie
Miód, tłuszcz, cukier, mleko rozpuścić w garnku, stale mieszając. masę ostudzić i wymieszać z jajami. Wlać rum, dodać przyprawy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy wymieszać, dodać do masy miodowej i jeszcze raz wymieszać. Owoce pokroić, obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Foremkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec około 70 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po 30 minutach pieczenia przykryć pergaminem. Gotową babkę posypać cukrem pudrem albo oblać lukrem.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto