Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 30 dag miodu
- 1 szklanki cukru
- 5 łyżek masła
- 6 łyżek mleka
- 3 jaja
- cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki rumu
- proszek do pieczenia (mały)
- 10 suszonych moreli i śliwek
- 10 dag posiekanych orzechów
Przygotowanie
Miód, tłuszcz, cukier, mleko rozpuścić w garnku, stale mieszając. masę ostudzić i wymieszać z jajami. Wlać rum, dodać przyprawy. Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy wymieszać, dodać do masy miodowej i jeszcze raz wymieszać. Owoce pokroić, obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Foremkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec około 70 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po 30 minutach pieczenia przykryć pergaminem. Gotową babkę posypać cukrem pudrem albo oblać lukrem.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?