(© abcZdrowie)

Sprawdź, czy masz w lodówce wszystko, co powinno znaleźć się na twoim talerzu. Przypominamy kilka zasad zdrowego odżywiania.

Nie od dziś wiadomo, że dobrze zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia. Jest to o tyle istotne, że jedzenie wpływa na nasze samopoczucie, zdolności poznawcze oraz na nasze możliwości fizyczne. Decyduje więc w określonym stopniu w jaki sposób radzimy sobie w pracy, w domu, a także w czasie wolnym. Warto wybierać produkty, które rzeczywiście dodadzą nam energii i pobudzą do kreatywnego działania. Dietetyk medyczny, specjalista ds. żywienia człowieka Patrycja Sankowska opowiada w jaki sposób sprawić, by nasza dieta stała się rzeczywiście wartościowa.

- Co jeść na śniadanie, obiad i kolację, by uniknąć problemów ze zdrowiem?
Energetyczność diety rozłożona na 5 posiłków powinna wyglądać w następujący sposób: pierwsze śniadanie: 25%, drugie śniadanie: 10%, obiad: 25 - 30%, podwieczorek: 10 - 15% i kolacja: 25%. Posiłki powinny być systematyczne i spożywane w równych odstępach czasu (w odstępie około 3 do 4 godzin). Dieta powinna obfitować w warzywa, owoce, chude mięso (np. drób), chudy nabiał (np. jogurty naturalne, sery twarogowe, mleko), produkty pełnoziarniste (tj. ryż brązowy, kasza gryczana, pieczywo razowe, płatki owsiane).

- Jakie produkty mają niską wartość odżywczą i warto wyeliminować je z jadłospisu?
Najlepiej wyeliminować z diety produkty o wysokim stopniu przetworzenia (np. fast-foody, słone i słodkie przekąski, produkty typu instant). W diecie powinna dominować żywność naturalna o wysokiej jakości.

- Czy istnieją pokarmy, które przedłużają nasze życie?
Zbilansowana i indywidualnie dopasowana do naszych potrzeb dieta może pomóc w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. Nie ma jednej, uniwersalnej diety, dlatego dokładne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo - chorobowego.

- Jakie produkty są niezbędnym elementem jadłospisu?
W naszej diecie oprócz energii dostarczanej z pożywienia istotne są: białko, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Prawidłowy jadłospis powinien składać się w około 50 - 60% z węglowodanów (tj. kasze gruboziarniste, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), około 25 - 30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby) – kończy Patrycja Sankowska
Choć niektórym pewne dietetyczne przypomnienia mogą wydawać się skomplikowane (np. procentowy podział wartości energetycznych), to odrobina wysiłku pozwoli zamienić wiedzę w pożyteczne przyzwyczajenie i działać odruchowo. Dzięki temu nawyk zdrowego odżywiania wejdzie nam w krew, a my odczujemy długofalowe skutki dobrego wyboru. Warto zadbać o zawartość własnego talerza.


Wsparcie redakcyjne od:




Dieta i odżywianie

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!