Chłodnik polski - zupa
Składniki:
kalarepa
mały jogurt
ogórek zielony
2 gotowane jajka
sok z cytryny
1/2 pęczka koperku
pęczek botwinki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić i gotować w małej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego przez 10 minut. Zostawić do wystygnięcia. Koperek posiekać. Z kalarepy odciąć górną część, środek wydrążyć i drobno pokroić. Botwinkę wymieszać z jogurtem, posiekaną kalarepą i świeżym koperkiem. Ogórek obrać, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekane jajka na twardo. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podawać w miseczkach z wydrążonej kalarepy.
Poleca:Jacek Blicharski - szef kuchni
Taste_it
ul. Morenowa 33
62-040 Puszczykowo
Więcej przepisów? Zobacz nasz kulinarny serwis
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?