Wino, wódka czy szampan? Co i jak pić w sylwestra
Likier Tradycja tworzenia likierów, których nazwa wywodzi się od łacińskiego "liquefacere" oznaczającego tyle, co "rozpuszczać, mieszać", sięga odległych czasów. Początkowo była to domena aptekarzy, z których wielu interesowało się także sztuką alchemiczną. Legenda głosi, że jeden z pierwszych likierów według własnej receptury stworzył w XIV wieku kataloński templariusz Arnold de Villanova. Zamoczył w tym celu lecznicze zioła w alkoholu. Do dziś likiery także pije się w niewielkich ilościach w celach leczniczych. Nic dziwnego, te wysokoprocentowe alkohole o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym doskonale rozgrzewają. Likiery często nazywa się "kobiecymi" trunkami, bo są zwykle słodkie. Advocat - ten gęsty trunek został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu (dzisiejsza Nadrenia Północna-Westfalia). Produkowany z brandy o niskiej mocy (15-25%), cukru, żółtek jaj, śmietany i aromatu waniliowego. To chyba najpopularniejszy likier w Polsce, jego wariant o nazwie ajerkoniak można zrobić domowym sposobem z żółtek jaj utartych z cukrem i spirytusem lub wódką. Porady, jak się przygotować do tej ostatniej w roku nocy znajdziesz w naszym serwisie specjalnym SYLWESTER 2012