Wino, wódka czy szampan? Co i jak pić w sylwestra
LikierAmaretto - to migdałowy likier, który pochodzi z Włoch. Ma słodki, momentami lekko gorzkawy smak. Jest to czerwono-bursztynowy likier wytwarzany z użyciem migdałów lub czasem z pestek moreli, brzoskwiń, wiśni i innych owoców. Zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj kilkanaście do trzydziestu procent. Jest głównym składnikiem wielu drinków. Jest także często wykorzystywany jako dodatek do kawy, czekolady, deserów i ciast. Bailey's - irlandzki likiertworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17 proc. Po raz pierwszy skosztowano go w 1974 roku. Becherovka - ziołowy (zawiera mieszaninę różnych ziół i przypraw, dokładna receptura jest ściśle strzeżoną tajemnicą) likier z Czech. Zawiera wodę, jakościowy alkohol, naturalny cukier i specyficzną gorzką mieszankę około 32 ziół i przypraw. Została wprowadzona do sprzedaży w 1807 roku. Zawiera około 38% alkoholu. Becherovkę pije się schłodzoną, zazwyczaj samą, ale można ją także dodawać do różnych drinków. Czytaj też: Sylwestrowe i karnawałowe trendy w makijażu (ZDJĘCIA)