Wino, wódka czy szampan? Co i jak pić w sylwestra
Szampan Ten szczególny rodzaj wina musującego jest uważany za najbardziej szlachetne wino uzyskiwane metodą tradycyjną. Często kojarzony jest z luksusem, towarzyszy nam w szczególnych chwilach, także podczas witania Nowego Roku. Nazwę swoją zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Uprawa winorośli w Szampanii sięga epoki galloromańskiej, kiedy Rzymianie posadzili pierwsze krzewy winne w tym regionie. Uprawa winorośli przetrwała dzięki staraniom kleru, w szczególności z Reims i Châlons-en-Champagne. Trunek ten należy podać schłodzony (6-9 stopni Celsjusza), w wąskich, wysokich kieliszkach. Za najbardziejwykwintne szampany uważasię hiszpańskie Cava, włoskie Spumante czy ukraińskie Krymskoje. Porady, jak się przygotować do tej ostatniej w roku nocy znajdziesz w naszym serwisie specjalnym SYLWESTER 2012