KaramBBa to oficjalnie bielskie ciastko, które ma kojarzyć się z miastem. W czwartek 19 sierpnia smakołyk miał swoją premierę w Willi Sixta podczas konferencji zapowiadającej Dni Bielska-Białej połączonych z obchodami 70-lecia miasta. Pomysłodawcą i autorem receptury jest Paweł Mieszała z Poznania, jeden z najbardziej uznanych i cenionych cukierników w Polsce.
Adam Ruśniak, zastępca prezydenta Bielska-Białej przypomniał, że konkurs na bielskie ciastko wyszedł z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych. Przyznał że w wprawdzie w Bielsku-Białej można zjeść pyszne desery, z którymi miasto jest kojarzone, to jednak dotąd Bielsko-Biało nie doczekało się swojego oficjalnego ciastka.
Pierwszy konkurs obył się w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych z udziałem uczniów. Zwycięskie ciastko wzięło udział w konkursie ogólnomiejskim, do którego zgłosiło się ponad 20 cukierni.
- Smakowaliśmy te ciastka, rozmawialiśmy o mieście, jego tożsamości o tym, jak takie ciastko powinno wyglądać. Te nadesłane na konkurs ciastka były niejako inspiracją do tego, by w głowie Pawła Mieszały, znakomitego polskiego cukiernika, zrodził się pomysł, jak takie ciastko powinno smakować i jak wyglądać. Kolor biały tego ciastka nie jest przypadkowy – zaznaczył Adam Ruśniak.
Paweł Mieszała wyjaśnił, że ciastko nawiązuje do korzeni i tradycji Bielska-Białej. - Wybraliśmy dwie białe bezy, nawiązujące trochę do Włoch i Francji, a więc wielonarodowościowej historii miasta. Ciasto jest stworzone z produktów naturalnych. Krem powstał na bazie śmietanki i czegoś, czego nie mogłem znaleźć w Poznaniu i przyjechałem po to specjalnie do Bielska-Białej. To niezwykły produkt: ajerkoniak z Bielska-Białej. W środku ciastka jest ukryta konfitura z czarnego bzu. U nas w Wielkopolsce mówią na to hyćka. Czyli będziemy mieli KaramBBę z hyćką, coś na wzór tajemniczego Don Pedra, szpiega z Krainy Deszczowców – mówił Mieszała.
Wraz z ciastkiem i recepturą została stworzony specjalny certyfikat, o który mogą ubiegać się cukiernicy, kawiarnie czy restauracje chcące serwować w swoich lokalach KaramBBę.
Beata Hojny, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej wyjaśniła, że taki certyfikat będzie wydawany w siedzibie ZSGiH na rok i co roku będzie odnawialny.
- Każda cukiernia będzie musiała spełnić określone warunki, żeby to ciastko było powtarzalne i smaczne. Będą wskazówki, jak je wykonać. Jest zrobione z naturalnych produktów, w które na terenie Bielska-Białej każda cukiernia może się zaopatrzyć i przygotować takie ciastko. Myślę, że KaramBBa przyjmie się w Bielsku-Białej, a cukiernicy skorzystają z możliwości ubiegania się o taki certyfikat - stwierdziła.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?