20 uczniów z Żor, Rybnika i Jastrzębia wzięło dzisiaj udział w nietypowych zajęciach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, jakie odbywały się w Zespole Szkół nr 1 w Żorach. Warsztaty pod hasłem "Robimy sobie jaja z czekolady" prowadził mistrz cukiernictwa Daniel Waliszewski. W ciągu 5 godzin zajęć młodzież zużyła 15 kilogramy czekolady. - Warsztaty były bardzo ciekawe. W dwójkach robiliśmy z czekolady przestrzenne figury zajączków, żabek, misiów i wielu innych. Zdobyłam ciekawe doświadczenie zawodowe - powiedziała nam Aleksandra Matuszczak z Technikum dla Dorosłych w ZS nr 1 w Żorach. Oprócz tego każdy uczeń wykonał też trzy rodzaje tabliczek czekolady: z aromatem pomarańczy, nutką alkoholu i chili.
Po świętach uczniowie będą mieli egzamin z tego, czego wczoraj się uczyli. - Przez święta będziemy musieli wykonać jakąś pracę z czekolady. Jak się spodoba, dostaniemy certyfikat z pomyślnie zaliczonego szkolenia - mówią uczniowie.
Więcej czytaj w Tygodniku "Żory nasze miasto", piątkowym dodatku do "Dziennika Zachodniego", który ukaże się już 6 kwietnia!
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?