- Sałatki warzywne we wtorki i sałatki owocowe w czwartki zamawia od nas dzisiaj pięć szkół. Są to: III Liceum Ogólnokształcące, Gimnazjum numer 4, Zespół Szkół Budowlano-Informatycznych, Gimnazjum numer 2 i I Liceum Ogólnokształcące. Teraz tygodniowo przygotowujemy około 150-200 porcji produktu. Za kubek sałatki o pojemności 500 mililitrów uczeń płaci tylko 2 złote - mówi Alan Klinger, kierownik działu gastronomicznego ZAZ-u.
Młodzież i nauczyciele lubią sałatki. - Produkty użyte do sporządzenia sałatki są zawsze świeże, zdrowe i smaczne. To lepsze jedzenie niż typu fast-food - mówi Marta Krawczyk, uczennica I LO w Żorach.
Główną bazą sałatek warzywnych są: kapusta, pomidor, ogórek, marchew, kukurydza i fasola, zaś owocowych - jabłko, gruszka, pomarańcza, winogrono, czy ananas.
Uczniowie lubią też szczególnie sałatki z grillowanym kurczakiem oraz połączenie marchewki i pomarańzy.
Sałatki przygotowuje 6 osób niepełnosprawnych i 4 osoby do pomocy. Aby uczniowie dostali sałatki na czas, osoby niepełnosprawne zaczynają w ZAZ-ie pracę dwa razy w tygodniu już od godziny 6 rano. - Roboty jest dużo, ale to fajna praca. Najwięcej czasu zajmuje odmierzanie dokładnych porcji i pakowanie do plastikowych pojemniczków - mówią pracownicy ZAZ-u.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?