Podobno sałatki owocowe i warzywne, które przygotowują osoby niepełnosprawne, są coraz bardziej popularne wśród uczniów?
Tygodniowo nasze sałatki kupuje już 400 uczniów i nauczycieli w żorskich szkołach. Przygotowujemy po 200 porcji we wtorki i w czwartki. Do naszej akcji po feriach zimowych przyłączył się Zespół Szkół nr 5 w Roju.
Z czego są te sałatki?
Używamy warzyw i owoców, które są dostępne zimą. Bazą sałatek owocowych są: owoce cytrusowe, jabłko, gruszka, kiwi, czy ananas. Kroimy składniki, a całość polewamy jeszcze jogurtem lub posypujemy wiórkami czekoladowymi. Z kolei w sałatkach warzywnych pojawiają się na przykład: kapusta pekińska, biała kapusta, pomidor, kukurydza, czerwona fasola, ogórek. Dodajemy do niektórych kawałki kurczaka lub ser feta.
Brzmi smacznie. Czy jest szansa, aby te specjały kupowali wszyscy mieszkańcy w barze mlecznym?
To wiązałoby się ze zwiększeniem liczby pracujących u nas osób niepełnosprawnych. Póki co w ZAZ-ie pracuje 10 osób. Mają pełne ręce roboty.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?