Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miękkie tofu bez dodatków smakowych to jedyny zamiennik...
fot. Elena Veselova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Naturalne tofu

Miękkie tofu bez dodatków smakowych to jedyny zamiennik jajka w roślinnej „jajecznicy”, w tym przypadku nazwanej „tofucznicą”. Ma już sporo białka, a żeby danie bardziej przypominało z wyglądu oryginał, warto dodać do niej szczyptę kurkumy (nadaje potrawie żółty kolor). Pomocnym składnikiem jest też odrobina czarnej soli kala namak, która jest bogata w związki siarkowe, nadając jedzeniu jajeczny aromat.

Tofu sprawdzi się w miejscu jaj kurzych również w wypiekach, ale tych o cięższej konsystencji, takich jak m.in. serniki, kremowe tarty, brownie czy ciastka zbożowe, a także w ciastach i szybkich chlebach na proszku do pieczenia.

Aby zastąpić 1 jajko, użyj 4 łyżek pokruszonego tofu, najlepiej miękkiego. W wypiekach używaj tofu zmiksowanego na gładką masę.

Zobacz również

Samochód stanął w ogniu, strażacy z Wielowsi ruszyli do akcji [ZDJĘCIA]

Samochód stanął w ogniu, strażacy z Wielowsi ruszyli do akcji [ZDJĘCIA]

Finanse w maju, jakie będą? Horoskop finansowy dla Ciebie

Finanse w maju, jakie będą? Horoskop finansowy dla Ciebie

Polecamy

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby