Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gołąbkowa zapiekanka to hit na obiad. Przepis na pyszną zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego. Zrobisz ją szybko i bez trudu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego, podana z pomidorowym sosem. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować takie wyśmienite danie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego, podana z pomidorowym sosem. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować takie wyśmienite danie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego, która smakuje bardzo podobnie do tradycyjnych gołąbków, ale jest znacznie szybsza i łatwiejsza do zrobienia. To pyszne i sycące danie na wiosenny obiad dla całej rodziny. Sprawdź i wypróbuj przepis na gołąbkową zapiekankę z młodej kapusty.

W skrócie:

Obiad z młodej kapusty – prosty przepis

Młoda kapusta jest pyszna i zdrowa. Zdecydowanie warto wprowadzać ją do naszych posiłków jak najczęściej. Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego. To świetny pomysł na sycący i wyśmienity obiad, który smakuje bardzo podobnie do tradycyjnych gołąbków, a jest znacznie łatwiejszy do zrobienia. Proponuję podać danie na ciepło z sosem pomidorowym, doprawionym bazylią, oregano i odrobiną chili. Gorąco polecam!

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną zapiekankę na obiad.

Przepis na gołąbkową zapiekankę z młodej kapusty

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 młoda kapusta,
  • 700 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka oleju,

sos pomidorowy:

  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?

  1. Z kapusty zdejmij pierwsze uszkodzone liście i wytnij twardy głąb.
  2. Zagotuj duży garnek wody, włóż kapustę.
  3. Po kilku minutach gotowania liście zmiękną i zaczną odchodzić od główki kapusty. Wyjmij je do innego naczynia.
  4. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oleju.
  5. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  6. Mięso mielone wymieszaj dokładnie z podsmażoną kapustą, czosnkiem, jajkami, bułką tartą i przyprawami — najlepiej zrobić to ręcznie, ugniatając mięso przez około minutę.
  7. Przecier pomidorowy dopraw przyprawami. Odłóż połowę do podania z gotową zapiekanką.
  8. Naczynie na zapiekankę wysmaruj olejem, na spodzie ułóż kilka liści kapusty.
  9. Na kapuście rozłóż połowę porcji mięsa. Posmaruj je przecierem pomidorowym.
  10. Następnie ponownie ułóż warstwę kapusty, wyłóż resztę mięsa, posmaruj sosem pomidorowym i przykryj kapustą.
  11. Piecz zapiekankę w 180 stopniach przez 35 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
  12. Podawaj na ciepło, polane podgrzanym sosem pomidorowym.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gołąbkowa zapiekanka to hit na obiad. Przepis na pyszną zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego. Zrobisz ją szybko i bez trudu - Strona Kuchni

Wróć na zory.naszemiasto.pl Nasze Miasto