Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Zderzyły się dwa samochody. Były utrudnienia na krajowej trasie numer 74

Zderzyły się dwa samochody. Były utrudnienia na krajowej trasie numer 74

Kto będzie rządził powiatem skierniewickim? Znamy skład zarządu wybranego przez radę

Kto będzie rządził powiatem skierniewickim? Znamy skład zarządu wybranego przez radę

Polecamy

To domowe urządzenie truje bardziej niż spaliny! Narażasz zdrowie całej rodziny

To domowe urządzenie truje bardziej niż spaliny! Narażasz zdrowie całej rodziny

Do Polski wracają przymrozki! Wtorkowa noc będzie zimna

Do Polski wracają przymrozki! Wtorkowa noc będzie zimna

Zaczynają się zielone żniwa w Polsce. Ile kosztuje zbiór sianokiszonki?

Zaczynają się zielone żniwa w Polsce. Ile kosztuje zbiór sianokiszonki?