KGW Osiny poleca pyszne przepisy na karpia
KARP W CIEŚCIE PIWNYM
Składniki:
2 filety karpia, raczej większe
1 jajko
pół szklanki piwa
4 łyżki mąki wrocławskiej
sól, pieprz do smaku
oliwa lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Rybę umyć, doprawić do smaku. Jajko, mąkę i piwo rozmącić na ciasto o konsystencji gęstej śmietany, w razie konieczności dosypać więcej mąki. Na talerz nasypać nieco mąki, obtoczyć w niej rybę, a następnie w cieście usmażyć na rumiano. Podawać na ciepło lub na zimno z frytkami, ziemniakami, surówką lub najlepiej z kapustą z grochem i grzybami. Czas przygotowania wynosi ok. 30 minut.
Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco z informacjami!
KARP W ŚMIETANIE
Składniki:
2 płaty filety karpia, raczej większe
sól, pieprz do smaku
cebula
jajko
mąka, tarta bułka
śmietana pół litra 30 proc. słodka
do smażenia oliwa lub masło klarowane
Przygotowanie:
Płaty przyprawić i opanierować w jajku, mące i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić na półksiężyce i podsmażyć. Gdy zeszkli się, ułożyć cebulę na filety karpia. Zalać je śmietaną i chwileczkę zagotować z dwie minuty. Później w razie konieczności doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożył na półmisek. Można jeść na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje z ziemniakami, można też jeść samego karpia w śmietanie. Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?