Na ten dzień od dawna czekają żorzanie, którzy lubią jadać w barze mlecznym w Śródmieściu. Od najbliższego poniedziałku zmienia się karta menu w lokalu. Z jadłospisu wypadnie kilka "ciężkich potraw", w tym m.in.: makaron z sosem bolognese, czy udko z kurczaka, które zamawialiśmy częściej, gdy na dworze było chłodno. W zamian za to będzie więcej lekkich, typowo letnich potraw.
- Cieszę się, że w lato będzie można zamówić coś dietetycznego. Wiadomo, o tej porze roku panie się odchudzają, by dobrze wyglądać w stroju kąpielowym - mówi Agnieszka Morańska, która często bywa w Barze Mlecznym.
Warzywa są "fit"
W lokalu będą serwować nowe dania obiadowe. Podniebienia żorzan powinny zaspokoić przede wszystkim wariacje z makaronem np. makaron serwowany z sosem szpinakowym i żółtym serem lub makaron z serem twarogowym. Dla smakoszy przygotowano też naleśniki z twarogiem i owocami, a także ryż z warzywami.
Mieszkańcom do gustu powinny także przypaść chłodniki oraz zupa porowa. - Chcemy też polecić żorzanom - jako dodatek do drugiego dania - warzywa z wody, mizerię lub surówkę z marchwi i pomarańczy. W ofercie mamy też różne smaczne kompoty - mówi Jerzy Krótki, dyrektor Zakładu Aktywności Zawodowej w Żorach, pod który podlega bar mleczny.
Maślanka na ochłodę
Nowością w jadłospisie będzie także maślanka. - Świetnie orzeźwia po upalnym dniu i jest bardzo smaczna - powiedział nam Jarosław Kretek, mieszkaniec osiedla Sikorskiego, którego we wtorek spotkaliśmy w barze. - Z niecierpliwością czekam na udoskonalony jadłospis w barze mlecznym. W poniedziałek na pewno przyjdę do lokalu spróbować jakiegoś nowego specjału - dodaje pan Jarosław.
Udek nie jemy latem
Kosztem nowości na trzy miesiące z karty menu wypadnie kilka dań. - Wykreślamy z jadłospisu między innymi: makaron z sosem bolognese, kaszankę, płatki na mleku, zupę marchwiową i pieczarkową. Rezygnujemy też z udek kurczaka i surówki z białą kapustą. Powodem jest małe zainteresowanie - dodaje Krótki. Tymczasem rekordy popularności w barze biją nieprzerwanie: placek po węgiersku, placki ziemniaczane, filety z kurczaka i pierogi ruskie. -Tylko w kwietniu sprzedaliśmy 1694 placków po węgiersku, ponad 900 placków ziemniaczanych, 839 kotletów z kurczaka i 582 sztuk pierogów ruskich -wylicza Krótki. Nowe dania będziemy mogli kupić po bardzo atrakcyjnych cenach. - Chcemy serwować smaczne i tanie jedzenie - dodaje Krótki.
Polub nas na Facebooku:
https://www.facebook.com/ZoryNM
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?