Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niepełnosprawni dbają o zdrowie żorzan

Katarzyna Śleziona
Z Alanem Klingerem kierownikiem działu gastronomicznego w Zakładzie Aktywności Zawodowej rozmawia Katarzyna Śleziona

_Wstępnie ustalono, że 17 listopada zostanie otwarty bar mleczny w Śródmieściu. Poprowadzą go osoby niepełnosprawne. Czym będą karmić żorzan?_W barze mlecznym będzie pracować 13 osób, w tym 10 osób niepełnosprawnych w systemie na dwie zmiany. Na miejscu będą przygotowywać dania śniadaniowe, jak pierogi, zupę mleczną, czy jajecznicę. Z kolei dania główne, czyli ryby i kotlety będą szykowane w naszym dziale gastronomicznym w ZAZ-ie.

_Od początku października niepełnosprawni robią też sałatki dla żorskich uczniów._Sałatki robi 10 osób niepełnosprawnych. We wtorki szykują sałatki warzywne, a w czwartki - owocowe. Nasi pracownicy zaczynają nad nimi pracę w ZAZ-ie już o godzinie 6. Potem o godzinie 9 kierowca rozwozi je do szkół.

_Czy sałatki mają wzięcie?_Sałatki przygotowujemy w dniu ich rozwożenia. Mamy pewność, że warzywa i owoce są zawsze świeże i smaczne. Każdego dnia trafiają one do 350 uczniów ze szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Teraz rozwozimy je do pięciu szkół, ale stale dołączają kolejne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zory.naszemiasto.pl Nasze Miasto