Na skróty
Sezon na rabarbar
Sezon na rabarbar już trwa. Roślina ta cieszy się dużą popularnością, a najsmaczniejsza jest właśnie teraz, czyli wiosną oraz wczesnym latem. Wówczas łodygi rabarbaru mają cienką skórkę, której nie trzeba obierać.
Zalet i zdrowotnych właściwości rabarbaru jest wiele. Zastanawiacie się ile kalorii ma rabarbar? Bardzo mało! W 100 g produktu jest jedynie około 15 kcal.
Rabarbar jest źródłem m.in.:
- ważnych dla zdrowia antyoksydantów,
- błonnika pokarmowego,
- magnezu,
- potasu,
- wapnia,
- witaminy A,
- witamin C, E, K, B1, B2, B6,
- żelaza.
Rabarbar ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.
Jego nadmierne spożycie nie jest jednak wskazane dla:
- osób z osteoporozą,
- osób z dną (skazą) moczanową,
- a także dla dzieci i kobiet w ciąży.
Idealne ciasto drożdżowe - sprawdzone triki
Wiele osób uważa ciasto drożdżowe za bardzo trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i proporcji, a będziemy mogli cieszyć się pysznym i aromatycznym wypiekiem.