DECYZJA W SPRAWIE DROGI
Trasa Bałtyk - Adriatyk przez Żywiecczyznę
Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Katowicach wydał decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach dla projektu „Zmiana i rozbudowa realizowanego przedsięwzięcia, polegającego na budowie drogi ekspresowej S1 Bielsko-Biała - Żywiec - Zwardoń (obejście Węgierskiej Górki)”. Decyzja określa środowiskowe uwarunkowania dla tej inwestycji, ustalając warunki wykorzystania terenu na etapie budowy i eksploatacji drogi. Budowa tego odcinka S1 ujęta jest w rządowym Programie Budowy Dróg Krajowych na lata 2014-2023, z terminem realizacji od 2018 do 2021 r. Obwodnica Węgierskiej Górki połączy węzeł Przybędza z węzłem Milówka, pobiegnie w granicach gmin: Radziechowy- Wieprz, Węgierska Górka oraz Milówka w powiecie żywieckim i stanowić będzie fragment korytarza transeuropejskiego sieci TEN-T Bałtyk - Adriatyk.
W ogrodzie botanicznym
Zimowe zielniki, mali giganci i kraina lodu
Śląski Ogród Botaniczny także zimą warto zwiedzić. Organizowane są w nim ciekawe warsztaty przyrodnicze. ,,Zimowe zielniki” to jeden z nich. Podczas warsztatu, uczestnicy spróbują swoich sił m.in. w oznaczaniu roślin. ,,Mali giganci wśród owadów” to zaproszenie do wielkoformatowej gry, której bohaterami są owady żyjące w najbardziej ekstremalnych środowiskach. Jak na zimę przystało, Śląski Ogród Botaniczny zaprasza również do „Krainy lodu”, gdzie można dowiedzieć się, jak powstaje śnieg i skąd np. biorą się fantazyjne kształty śnieżynek? Są także doświadczenia z lodem i możliwość obserwacji płatków śniegu pod binokularem. Na uczestników czekają też ciepłe napoje, zdrowe przekąski oraz atrakcyjne pamiątki.
Konkurs ekologiczny
Rewolucja w kuchni, w diecie i na talerzu, czyli „Dzikie poznajemy i… jemy” według przepisu!
Żołędzie w pokrzywie, dereń kiszony, wegańska galaretka z soku z owoców bzu czarnego - to tylko niektóre z blisko 100 oryginalnych, autorskich przepisów kulinarnych, które uczestnicy konkursu pt. „Dzikie poznajemy i…jemy”przysłali do Klubu Gaja.
Z nadesłanych przepisów, uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów śródpolnych, jury - złożone ze specjalistów różnych dziedzin i miłośników kulinariów zarazem - do końca lutego wyłoni 16 laureatów, których autorskie receptury zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i… jemy”. Na autora najbardziej oryginalnego przepisu czeka wyjątkowa nagroda - udział w kursie etnobotanicznym. Pozostali laureaci dostaną nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu. Konkurs „Dzikie poznajemy i… jemy” prowadzony jest w ramach projektu Klubu Gaja „Święto Drzewa wśród pól”, który został dofinansowany ze środków NFOŚiGW oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Ambasadorem tego kulinarno-ekologicznego konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, jak również autor książek o dzikich roślinach jadalnych i telewizyjnego programu kulinarnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.
Dobre i złe sąsiedztwo grochu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?