Strażacy z Żor radzą
: Jak gasić płonący olej na gazie?
Płonący olej na gazie - co robić? Radzi st. kapitan Marek Zdziebło, rzecznik prasowy żorskiej straży pożarnej:
Znamy wiele osób, którym zdarzyło się zapomnieć o wyłączeniu ognia pod garnkiem w którym smażone były frytki. Strażacy często słyszą pytania: co wówczas robić?
Dzisiaj odpowiadamy na to pytanie. W pierwszej kolejności zakręć dopływ gazu. Następnie przykryj garnek (patelnię) pokrywką lub wilgotną szmatką bo konieczne jest odcięcie dopływu tlenu. Jeśli masz koc gaśniczy (specjalny koc do celów gaśniczych) lub gaśnicę z przeznaczeniem do gaszenia płonącego oleju, paliwa oraz tłuszczów i lakierów różnego typu to również możesz ich użyć.
W kuchni zazwyczaj mamy pod ręką jeden z dobrych środków gaśniczych jaką jest sól kuchenna. Naprawdę świetnie się sprawdza bo po wsypaniu do garnka potrafi skutecznie stłumić płomienie. Oczywiście nie wystarczy nam porcyjka soli z małej solniczki.
Podobne działanie ma piasek… ale kto w takiej chwili ma czas by z piaskownicy przynieść piasek? Pamiętaj o jednym. Nigdy nie zalewaj płonącego tłuszczu wodą! Po zalaniu wodą dojdzie do eksplozji tłuszczu, który Cię poparzy a pożar się “rozleje”.
Po stłumieniu ognia nie przesuwaj garnka i nie przenoś go aż do całkowitego ostudzenia.
Masz inne pytanie do żorskich strażaków. Zadaj je nam (napisz w komentarzu pod artykułem albo wyślij je nam na adres: [email protected]), a my je przekażemy strażakom!
Zobacz też:
Zobacz ZDJĘCIA: fantastyczne pokazy żorskich strażaków!
Wielkie ćwiczenia strażaków na ZDJĘCIACH: z osiedla Pawlikowskiego, szpitala...
Obwodnica Metropolii Trójmiejskiej. Budowa w Żukowie (kwiecień 2024)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?