Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Supersmaki z Żor: Ciasto Filipa i Jakuba, czy żur z Krówki?

Katarzyna Śleziona
Ciasto "Filipa i Jakuba" w Żorach
Ciasto "Filipa i Jakuba" w Żorach Katarzyna Śleziona
Supersmaki z Żor: Ciasto Filipa i Jakuba, czy żur z "Krówki" mają szansę wygrać w konkursie "Supersmak województwa śląskiego", który organizuje "Dziennik Zachodni" i portal "naszemiasto.pl".

Supersmaki z Żor

: Ciasto Filipa i Jakuba, czy żur z Krówki?

Czy nasze miasto ma swoje kulinarne specjały, którymi może poszczycić się w świecie? Okazuje się, że tak. Są to z pewnością: żur śląski serwowany w Barze Mlecznym "Krówka" w żorskim Śródmieściu oraz ciasto o ciekawej nazwie "Filipa i Jakuba", sprzedawane tylko raz do roku w czasie Jarmarku św. Filipa i Jakuba (najbliższa edycja jarmarku odbędzie się już 8 września na terenie placu kościoła w żorskim Śródmieściu).

GŁOSUJ na nasze ŻORSKIE SPECJAŁY!

Pamiętaj, że jeśli głosujesz przez Facebooka, Twój głos liczy się pięciokrotnie!

Właśnie te dwa nasze sztandarowe specjały walczą w konkursie "Supersmak województwa śląskiego", który organizuje "Dziennik Zachodni" i portal "naszemiasto.pl".

Przez cały sierpień szukamy najlepszej tradycyjnej potrawy lub produktu regionalnego. Wszystko to po to, by wypromować ją na łamach naszego serwisu i w Dzienniku Zachodnim.

Do naszego plebiscytu nadal można zgłaszać swoje specjały. Zgłoszenie musi dotyczyć konkretnego produktu, dania, potrawy regionalnej. Jej zdjęcie z krótkim opisem (lub przepisem) należy samemu zarejestrować za pomocą formularza dostępnego na stronie: zory.naszemiasto.pl (znajduje się w lewym górnym rogu ekranu) lub wysłać je na adres: [email protected], a my je za Was opublikujemy. Wielki finał zaplanowano na 24 sierpnia.

Głosowanie na nasze kulinarne rarytasy odbywa się przez zory.naszemiasto.pl.

Polub nas na Facebooku

1) CIASTO "FILIPA I JAKUBA":

Co roku z okazji Jarmarku Św. Filipa i Jakuba (w tym roku będzie we wrześniu czwarta edycja; jest organizowany na terenie placu Kościoła pw. św. Filipa i Jakuba w żorskim Śródmieściu) mieszkańcy i goście mogą kupić specjalny wypiek - ciast0 o nazwie „Filip i Jakub”, na bazie miodu z belgijską czekoladą, którego receptura owiana jest ścisłą tajemnicą. Smakołyk pycha! Tysiące kawałków ciasta znika w mgnieniu oka.

Sprawdź, jak BAWILIŚMY SIĘ ROK TEMU NA JARMARKU ŚW. FILIPA I JAKUBA W ŻORACH foto!

2) ŻUR ŚLĄSKI z Baru Mlecznego "Krówka" w Żorach:

Jak w Żorach robią swój żur ? Bierzemy garniec o pojemności 20 litrów. Wstawiamy na gaz 10 litrów wody. Dodajemy 1,5 kilograma pokrojonej kości wędzonej, 10 przesiekanych przez praskę ząbków czosnku oraz przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Taki wywar gotuje się 1,5 godziny. Do pomocy przychodzi dwóch pracowników - osoby niepełnosprawne. Kroją ziemniaki, na patelni ląduje kiełbasa - a jakże - śląska, pięknie się rumieni z cebulką, by wylądować ostatecznie w zupie. Jest i parzony boczek, oczywiście zakwas, śmietana, jajka, przyprawy, mieszamy, mieszamy i... no po prostu niebo w gębie.

Czytaj więcej: WSZYSTKO O BARZE MLECZNYM W ŻORACH! foto

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zory.naszemiasto.pl Nasze Miasto