MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również...
fot. lenyvavsha/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Śmietana i mąka pszenna

Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również do żurku. Jednak mąka pszenna jest źródłem dużej ilości węglowodanów, które powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jego nagły spadek. Takie wahania poziomu cukru we krwi prowadzą do rozregulowania pracy trzustki i zaburzeń hormonalnych. Nadmiar węglowodanów w diecie może także być przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości. Należy pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna jest również składnikiem białego chleba i bułek, które stosuje się jako dodatek do żurku. To może prowadzić do nadmiaru węglowodanów i skutkować odczuwaniem senności po posiłku, a także zaburzeń trawiennych.

Śmietana dodawana do żurku zawiera z kolei duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększają one poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, a regularnie spożywane mogą prowadzić do miażdżycy oraz rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz również

Noc Muzeów w Muzeum Witolda Gombrowicza. Damięcki czytał "Ferdydurkę" [FOTO]

Noc Muzeów w Muzeum Witolda Gombrowicza. Damięcki czytał "Ferdydurkę" [FOTO]

Pożar w Borach Tucholskich - z żywiołem walczyło 18 zastępów straży pożarnej

Pożar w Borach Tucholskich - z żywiołem walczyło 18 zastępów straży pożarnej

Polecamy

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje