Żory mają nową restaurację. To Szeroka Bistro&Restaurant. "Stawiamy na świeżość i autorską kuchnię sezonową szefów kuchni"

Arek Biernat
Arek Biernat
Szeroka Bistro&Restaurant to nowa restauracja na mapie Żor Materiały Szeroka Bistro&Restaurant
Żory mają nową restaurację. To Szeroka Bistro&Restaurant. Bez frytury, tradycyjnych kotletów w grubej panierce, a z kuchnią sezonową, której podstawą jest świeżość. Co ważne, w porównywalnej cenie. - Nie bazujemy na dużej karcie z kilkudziesięcioma daniami. Oferujemy dania tylko ze świeżych produktów Autorska kuchnia doświadczonych szefów kuchni z serwisem na najwyższym poziomie. Smacznie, elegancko, rodzinnie - słyszymy od właścicieli Szeroka Bistro&Restaurant w Żorach.

Szeroka Bistro & Restaurant w Żorach. "Stawiamy na świeżość i autorską kuchnię sezonową"

Hiszpańska paella z kurczakiem i owocami morza, która przywróci wspomnienia z wakacji zamiast kolejnego kotleta z frytkami? A może gnocchi z grzybami, cukinią, pomidorami pelati?

Szeroka Bistro & Restaurant to nowa propozycja kulinarna na mapie Żor. Tutaj zapomnijcie o kotletach w grubej panierce, fryturze i mrożonkach. Magda Gessler nie miała by czego wyrzucać z zamrażarek.

- Nie bazujemy na dużej karcie z kilkudziesięcioma daniami, nie musimy niczego mrozić. Oferujemy dania tylko ze świeżych produktów, jak się skończą, proponujemy gościom inne. Uważamy, że takiego lokalu brakowało. Więcej podróżujemy, próbujemy smaków, wracamy do domów i szukamy takich miejsc, gdzie coś podobnego możemy zjeść. W większości restauracji dookoła menu jest podobne. Kotlet schabowy, devolay... Naszej kuchni nie da się zaszufladkować. To dla poszukujących smaków, a ceny zbliżone do siebie - mówi szef kuchni Roman Pierzchlewicz.

Żory mają nową restaurację. To Szeroka Bistro&Restaurant. "...

Co znajdziemy w menu restauracji?

Między innymi: pastę pappardelle z owocami morza (krewetki, kalmary, muszle), lasagne (kurczak, szpinak, pomidor), krem z białych warzyw (boczek, ziemniaki), żeberko (imbir, ziemniak pieczony, colesław), policzek wołowy (kasza pęczak, buraki), kaszotto (polędwiczka wieprzowa, boczek, warzywa, grana padano)

Menadżer Łukasz Srokol dodaje, że obecnie niemal każdego dnia lokal dodaje dania spoza do karty ugotowane przez kucharzy z kilkunastoletnim doświadczeniem, pracujących w znanych i cenionych restauracjach m.in. w Katowicach.

- Stawiamy na kuchnię sezonową z dostępnymi produktami. To nic oryginalnego. Do tego przystosowane są nasze organizmy. Zimą to bulwy, kiszonki, a nie truskawki. Wiosną będą więc szparagi, a latem więcej pomidorów. Problemu nie stanowi wegańskie danie, np. kaszotto – opowiada menadżer Mateusz Rekuć.

Drugi szef kuchni Grzegorz Kędzierski dodaje, że ważna jest naturalność.

- To restauracja dla gości szukających smaków. Dania są odpowiednio doprawione z wykorzystaniem świeżych ziół. Nie maggi, nie wegeta, a bazylia, szałwia, rozmaryn, tymianek. Coraz więcej osób szuka nowych smaków, ale i jakości. Goście są bardziej świadomi. W naszej kuchni nie używamy żadnej chemii. Gościom podajemy to, co spokojnie przygotowalibyśmy dla naszych bliskich, również dzieci. My też chcemy dopasować się do klientów, przygotować taką ofertę, jaka będzie im odpowiadać. Mogą to być nawet najbardziej wyszukane potrawy takie jak homary, kraby, steki... Jesteśmy w stanie sprostać każdemu wyzwaniu - słyszymy.

Kucharze zapewniają, że są dla gości. Jeśli ktoś ma ochotę wyjdą i porozmawiają. Trudno o podobną formę kontaktu w innych restauracjach w regionie.

Ma być smacznie, elegancko, rodzinnie

Jak słyszymy - Szeroka Bistro & Restaurant - to nie tylko ma być najwyższa jakość na talerzu, ale także wszystko wokół niego. O serwis zadbają Mateusz Rekuć i Łukasz Srokol, mający wieloletnie doświadczenie w renomowanych restauracjach w Polsce.

- Gość ma czuć się tutaj jak w domu. Co nie zmienia faktu, że serwis musi być na najwyższym poziomie. Nie ma miejsca na błędy. Od wskazania miejsca, przez zaproponowanie dań, pomoc w wyborze wina, kelner powinien umieć zaopiekować się gośćmi na odpowiednim poziomie - mówi Łukasz Srokol, który uczył się zawodu m. in. w pięciogwiazdkowym Hotelu Monopol we Wrocławiu. To tam przebywały m. in. głowy państw, znani artyści i biznesmeni.

I dodaje.

- Nie można narzucać się z obsługą. Jesteśmy w stanie ocenić potrzeby klienta. Wiemy kiedy można pożartować, a kiedy należy przyjąć oficjalny charakter obsługi. Dostosować ją na rodzinny obiad, wyjście na kolację ze znajomymi, czy spotkanie biznesowe. To ważne detale wpływające na ocenę całej restauracji.

W pandemii koronawirusa szukają szansy na biznes

Czas pandemii koronawirusa to nie jest łatwy okres szczególnie dla branży gastronomicznej. Jednak paradoksalnie to ona sprawiła, że pomysł czwórki przyjaciół mógł się ziścić.

Zrodził się on w czasie pierwszego lockdownu. W trakcie drugiego trwały przygotowania i nastąpiło otwarcie. Jak słyszymy, przy działalności na wynos jest szansa na dopracowanie pewnych rzeczy, poprawki, dostosowanie karty menu. Wystrój jest w stylu loftowym z wieloma elementami ręcznie robionymi. Na uwagę zasługuje malowniczy całoroczny taras.

- Mamy wiele zamówień na wynos. Pracy jest dużo. Nie mniej, na dłuższą metę trudno tak prowadzić działalność lokalu gastronomicznego. Liczymy, że w najbliższym czasie restauracje zostaną otwarte i goście sami będą mogli się przekonać o smaku naszego jedzenia i jakości obsługi - przyznaje Mateusz Rekuć

Restauracja mieści się niedaleko Rynku w Żorach przy ulicy Szerokiej 22.

Handlowcy w galeriach rezygnują z pozwu

Wideo

Materiał oryginalny: Żory mają nową restaurację. To Szeroka Bistro&Restaurant. "Stawiamy na świeżość i autorską kuchnię sezonową szefów kuchni" - Żory Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie